Vad händer om Estelle inte VILL bli drottning?

Estelle föds under väldigt speciella förhållanden och i egentlig mening kan man inte prata om att det finns något val för henne. Hon kommer, när hon blir lite äldre, till viss mån att förstå att de flesta människor lever helt andra typer av liv. Så småningom kommer hon även att förstå att andra människor äger frihet att utforma sina egna liv (om än med t.ex. ekonomiska begränsningar och en öppen och osäker framtid, något som hon inte är det minsta bekant med – vilket säkert också kan verka skrämmande).


Jag tror dock att det blir mycket svårt för Estelle att välja ett annat liv än tronarvinge. Hon kommer aldrig att ha tillgång till världen utanför hovet. När hon vistas utanför kommer det alltid att vara under speciella villkor. Hovet kommer att hålla koll på hennes varje steg, vilket kommer att vara både ett skydd, men också en stark begränsning. Hon kommer inte att kunna träffa vem hon vill, göra vad hon vill, se ut som hon vill. Även världen runtomkring kommer att ha koll på vad hon gör, eftersom hon är just tronarvinge. Man kommer att kritisera henne för allt som inte stämmer med bilden av en kronprinsessa. Hon har ett löfte att upprätthålla 24/7 och man kan bara föreställa sig hur mycket regler det finns för hur hon ska vara, och fasaden är kanske viktigare än allt.


Från det att hon föddes, med en egen speciell förlossningsläkare and what not, kommer de signaler hon får från vuxenvärlden vara att hon tillhör en mycket speciell, lyckligt lottad skara och är utsedd och menad till något större och mer än ett vanligt liv. Hon kommer med all sannolikhet också att tycka att det är så det måste vara, eftersom hon inte känner till något annat. Hon kommer att helt och hållet sakna ett utifrånperspektiv på kungahuset. Man kan inte förvänta sig att Estelle i någon större omfattning kommer att kunna föra en objektiv diskussion om monarkins vara eller inte vara, som vi kan. Det vet vi, som står utanför.


Ponera att Estelle ändå försöker sig på t.ex. ett tonårsuppror där hon vill prova ett annat liv. Jag är övertygad att hon ganska snart skulle föras till rätta av de auktoriteter som hon ständigt har omkring sig. Ända tills Karl XVI Gustaf tillträdde tronen stod det till och med inskrivet i titeln att kungen var tillsatt av ”Guds nåde” och man kan undra hur mycket av detta synsätt som faktiskt lever kvar bland adel och kungligheter. Det är svårt att hävda frihet och rätten till en egen livsstil om det system man tillhör gör gällande att det har den enda rätta vägen utstakad för dig. Inte minst om man dessutom tidigt får lära sig att systemet är utformat av Gud själv. Då blir ledaren en absolut auktoritet, tillsatt av Gud.


Kungahuset utvecklas oundvikligen av samhället, med tiden. Till exempel får nu även prinsessor bli regenter och åka runt och hålla tal, på samma villkor som en manlig arvinge skulle fått. Men för den enskilda prinsessan, förutsatt att hon har en inneboende frihetslängtan, kan nog ändå utvecklingen tyckas gå alldeles för långsamt. Det är inte svårt att inse att relationerna inom familjen och hovet skulle bli minst sagt frostiga om t.ex. Victoria skulle avsäga sig sin titel och aldrig krönas, eller ännu värre… abdikera efter att hon blivit drottning, för att starta ett gym i Ockelbo och leva som en vanlig människa.

Vad händer om Estelle inte VILL bli drottning? Hur mycket val har hon egentligen?

Personer som födda av JV-föräldrar kan relatera till Estelles situation, med skillnaden att det generellt sett inte finns några direkta materiella fördelar eller samhällsstatus med att stanna kvar i organisationen. Status INOM gruppen kan du få - och ett (tomt?) löfte om evigt liv. Du kan inte fritt välja vilket liv du ska leva utan att bli dömd av nära och kära. Personer som inte vet hur det är inom JV kanske bättre förstår om de tänker på Estelles situation. Det är iaf min tanke med texten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0