Vem kan man lita på?

Vid ett samtal med mina föräldrar nämner jag att den s.k. superläraren, Stavros, från SVTs dokumentärserie Klass 9A, har blivit anklagad för att i förväg ha gett ut svaren till det nationella provet i matematik till sina elever. Sen följer en intressant dialog mellan mig och mina föräldrar. Förmodligen inte helt ordagrant, men pretty much, poängen framgår:

Pappa: Jaså, och hur vet du att det stämmer då? Jehovas Vittnen blir ofta falskt anklagade för både det ena och det andra. Det finns de som har påstått att bröder har varit pedofiler, helt utan grund. De har fått utstå massor av förföljelse som ett resultat av detta. (Allvarligt uppmanande:) Man ska vara försiktig med att tro på det som står i media!

Jag: Eleverna har visat upp sina anteckningar ifrån Stavros genomgång före provet. Flera av uppgifterna var identiska med uppgifterna i provet och rektorn har bestämt att samtliga måste göra om provet.

Pappa: I så fall är det allvarligt, men som sagt, vi kan inte veta säkert att det där stämmer.

Jag: (medvetet, efter att ha tänkt efter) Läste ni förresten om Patrik Sjöberg?

Båda föräldrar samstämmigt: Ja usch! Vilken gris! Och det var inte bara Patrik Sjöberg, utan flera andra idrottare som han gav sig på. Fruktansvärt! Osv...

Jag: Jaha okej, så DET är ni säkra på att det har hänt? Hur kan ni vara det?

Tystnad.

Min tanke var förstås inte att förminska det hemska som Patrik Sjöberg berättar om, utan att belysa att mina föräldrar automatiskt går i försvarsställning när Stavros är anklagad för fusk. Det är knappt möjligt i deras föreställningsvärld att han är skyldig. Och direkt efter att de läxat upp mig i källgranskning av media så köper de sanningshalten i en annan nyhet, utan att ens blinka! 

Kommentarer
Postat av: Lydia

En ytterst intressant dialog att få följa...Men det vet vi ju att alla JV försvarar varandra in i döden, oavsett bevismaterial....

2011-05-16 @ 15:35:51
Postat av: mel

Blindheten. Och ensidigheten. Det är så slående. Människor som anser sig vara öppensinnade och upplysta, men som samtigdigt är såå låsta i tanken.

2011-05-16 @ 15:49:50
URL: http://mel.blogg.se/
Postat av: Elisabeth

Bra av dig att ta upp exemplet Sjöberg som kontrast. Hoppas dina föräldrar en dag inser att "pedofilhistorierna" ochså är sanna. För de älskar väl "sanningen"?

2011-05-16 @ 17:17:18
URL: http://curiousred.blogspot.com/
Postat av: Pål Eggert

Smart gillrad retorisk fälla där.

2011-05-16 @ 19:46:22
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Ex Inferis

Tack Pål! Om det ändå hade verkat lite längre än bara för stunden. :) Kollade in på din sida och blev lite sugen på att läsa din bok "De döda fruktar födelsen"...

2011-05-16 @ 20:44:36
URL: http://exinferis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0