Dubbelmoral deluxe!

Jag har blivit inbjuden på bröllop berättade jag och frågade mina föräldrar om de också fått inbjudan. Mamma blev först hoppfull.

Pappa, som direkt förstått vilket bröllop det handlade om, säger upprört:
-Nej, och vi vill inte ha någon inbjudan heller! Förmanande fortsätter han: Ska du åka på DET bröllopet?

Jag:
-Ja, om jag har möjlighet. Särskilt om det är många andra som tänker nobba honom så tycker jag att det ska bli kul att stötta honom!

Det är min kusin gifter sig i höst. Han har för ungefär ett år sedan, helt odramatiskt, lämnat organisationen på eget initiativ. Hans tilltänkta har ingen koppling till JV.

Jehovas vittnen är de största förespråkare av äktenskapet. När min bror och hans fru (då 20 och 18 år gamla) gifte sig för snart 20 år sedan skrevs det en stor artikel om dem på mittuppslaget i länets lokaltidning, där man hyllade JVs konservativa syn på äktenskapet! I synnerhet hos så unga människor. Man romantiserade om giftermålet och modet att våga vara annorlunda mot övriga ungdomar i samhället.

Jehovas vittnen kan tänka sig att gå på och stödja ett bröllop mellan två människor som inte är JV, då det i alla fall är två personer som bestämt sig för att leva under "rätta former". Inte minst om de är "studier" (dvs potentiella JVn) som gifter sig för att kunna uppfylla kriterierna för avancemang inom församlingen.

När det handlar om en före detta medlem är det inte lika självklart, inte ens när det handlar om ens eget kött och blod.

Det kanske är dags för en uppföljare till den där artikeln i lokaltidningen!

Vem kan man lita på?

Vid ett samtal med mina föräldrar nämner jag att den s.k. superläraren, Stavros, från SVTs dokumentärserie Klass 9A, har blivit anklagad för att i förväg ha gett ut svaren till det nationella provet i matematik till sina elever. Sen följer en intressant dialog mellan mig och mina föräldrar. Förmodligen inte helt ordagrant, men pretty much, poängen framgår:

Pappa: Jaså, och hur vet du att det stämmer då? Jehovas Vittnen blir ofta falskt anklagade för både det ena och det andra. Det finns de som har påstått att bröder har varit pedofiler, helt utan grund. De har fått utstå massor av förföljelse som ett resultat av detta. (Allvarligt uppmanande:) Man ska vara försiktig med att tro på det som står i media!

Jag: Eleverna har visat upp sina anteckningar ifrån Stavros genomgång före provet. Flera av uppgifterna var identiska med uppgifterna i provet och rektorn har bestämt att samtliga måste göra om provet.

Pappa: I så fall är det allvarligt, men som sagt, vi kan inte veta säkert att det där stämmer.

Jag: (medvetet, efter att ha tänkt efter) Läste ni förresten om Patrik Sjöberg?

Båda föräldrar samstämmigt: Ja usch! Vilken gris! Och det var inte bara Patrik Sjöberg, utan flera andra idrottare som han gav sig på. Fruktansvärt! Osv...

Jag: Jaha okej, så DET är ni säkra på att det har hänt? Hur kan ni vara det?

Tystnad.

Min tanke var förstås inte att förminska det hemska som Patrik Sjöberg berättar om, utan att belysa att mina föräldrar automatiskt går i försvarsställning när Stavros är anklagad för fusk. Det är knappt möjligt i deras föreställningsvärld att han är skyldig. Och direkt efter att de läxat upp mig i källgranskning av media så köper de sanningshalten i en annan nyhet, utan att ens blinka! 

RSS 2.0