Svar på artikel om Jehovas Vittnen i Kalmarbladet

Hej Hanna!

Jag läste dina artiklar om Jehovas Vittnen i Kalmarbladet (1 mars 2010) och vill gärna kommentera ett par saker.

"- Det finns de som påstår att Jehovas vittnen är en sekt men det finns jättemånga saker som talar emot det. För det första är vi inte slutna och vi går även runt och knackar dörr och vill gärna dela med oss av vår kunskap. Vi har även flera stycken olika ledare."
-Natali Föhrman 


Beakta att det finns fler sätt att se på denna sak. Om du vill ha en annan vinkel kan jag rekommendera att du läser den här artikeln: http://exinferis.blogg.se/2011/february/ar-jehovas-vittnen-en-sekt.html


Även om JV har flera ledare är det en tydligt patriarkiskt toppstyrd struktur. Mannen leder familjen, de äldste leder den lokala församlingen (som ju Natali också bekräftar i "Frågor och svar om Jehovas Vittnen"), en speciell äldste i varje församling leder de övriga (han titulerades tidigare "Presiderande") och likadant fortsätter det med ledande män ända upp i toppen av Sällskapet Vakttornet styrelse i Brooklyn, New York. Och alla hämtar sin karismatik och auktoritet ur samma retorik. Att de är tillsatta av helig ande i sina roller och att det egentligen är Jehova själv som styr organisationen. Mycket enhetligt och effektivt. Av ondo? Avgör själv. Men öppen organisation? Nej.


"Abort är inget som vi uppmuntrar och de flesta av oss ser det som mord. Men skulle någon göra abort så hänger vi inte ut eller trakasserar den personen."
-Natali Föhrman

I min erfarenhet har det aldrig funnits några gråzoner eller tveksamheter kring abort inom Jehovas Vittnen. Det är förbjudet och likställs med att släcka vilket mänskligt liv som helst och är en uteslutningsorsak om du inte ångrar din handling. Jag tycker att Natali här väljer att försköna vad JV står för, och jag förstår att hon vill göra det... man vill ju självklart att den egna gruppen ska framstå i så god dager som möjligt. Sen skulle den dömande kommitén i en församling förmodligen inte "hänga ut" en person genom att låta de andra församlingsmedlemmarna få veta orsaken till uteslutningen. Men faktum kvarstår att själva uteslutningen definitivt är en brutal form av trakasseri, vilket många f.d. medlemmar kan vittna om! Säg bara till om du vill komma i kontakt med personer som kan ge dig en annan bild. Sina sanningar om Jehovas Vittnen.

Mvh NN


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hittade din blogg via Hjälpkällans sida på facebook... och måste säga att jag gillar den! Keep up!

2011-06-15 @ 00:06:37
URL: http://floredana.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0