Mind control, del 3

7. Individen underordnad doktrinen
"Man skiftar mellan faktiska upplevelser och högst abstrakta tolkningar av dem, och mellan genuina och falska känslor. När verkligheten inte stämmer med doktrinen, ändrar man beskrivningen av historien och omvärlden för att den ska passa doktrinen. [...] den resulterande logiken kan bli så övertygande att den helt enkelt ersätter den verklighet som individuella erfarenheter normalt bildar. Då individens egna förnimmelser på något sätt motsäger eller inte stämmer överens med läran kan resultatet bli att hon/han upplever en känsla av overklighet inför omvärlden."

Jehovas Vittnen har sedan starten arbetat sig igenom ett antal årtal för Harmageddon och ett antal tecken på att slutet är nära. När utfallet inte blivit som väntat har man förklarat detta med att vi ofullkomliga människor inte varit smarta nog att förstå profetiorna och därför inte kunnat tolka dem rätt. Alternativt att gud "släpper" förståelsen efter hand som vi är mogna för den. Det är också fantastiskt att kunna läsa om t.ex. FN eller det anglo-amerikanska världsväldet och deras roll i världshistorien i en bok som skrevs för ett par tusen år sedan. På 80-talet, när AIDS kom, kunde man höra Jehovas Vittnen spekulera om att det var guds straff till de homosexuella för deras handlingar. Mindfuck alltihop. Känns naturligt att det är lätt att tappa fotfästet om allt ska förklaras med långsökta bibliska uppfyllelser.

8. Makten över rätten att existera
"[...] man är övertygad om att ha den enda vägen till sann existens, den enda vägen att vara, och ser alla andra som felaktiga eller falska. Individerna lever i skräck för att förlora rätten att existera."

Tyvärr måste vi erkänna att såna här synsätt mest påminner om diktaturer som t.ex. Nazityskland. Var befinner du dig på Jehovas den allsmäktiges stora dag? Som vittne vet du att ska bli granskad och dömd för ditt leverne innan gud slutligen avgör om du får en plats i paradiset eller ej. Jehova är en svartsjuk gud som kräver odelad hängivenhet. Det är han som avgör ditt öde, inte församlingen per se, men för att säkra en plats på andra sidan uppmanas du allvarligt att hålla dig så nära organisationen som möjligt. Vara så aktiv så möjligt i församlingen. Värva andra till församlingen så mycket och ofta som möjligt. Liknelsen om talenten används flitigt från talarstolarna i Rikets Sal. Om du är vittne kan du den förmodligen utantill. För er andra. Tja, den handlar om hur slavar jobbar i sin herres frånvaro. Och om han är nöjd med deras arbete när han kommer tillbaka eller ej. Och slavarna, det är vi. Kommer vår herre att vara nöjd med oss när han återvänder? Lika bra att jobba på! Man vill ju inte missa belöningen! Att få leva. Arbeit macht frei.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0