Mind control, del 2

4. Bekännelsekult
"Renhetskraven följs av en besatthet av bekännelser, mer än vad som är vanligt i terapeutiska, juridiska eller religiösa sammanhang. [...] Bekännelser exploaterar människans sårbarhet för skuldkänslor, och har flera syften: att skapa renhet, symbolisk underkastelse och upprätthålla en kultur där alla tankar och känslor ska delas med andra."

Jehovas Vittnen har i min erfarenhet inte satt bekännelser eller bikt i system på samma sätt som en del andra religioner tydligen har. Däremot förväntas man be till Jehova om förlåtelse i bön för sina mindre synder och kontakta de äldste (eller annan äldre, mer erfaren medlem) i de fall man har problem med en svårare synd. Definitivt en form av bekännelse. Skuld används också som en generelll motivationsfaktor inom Jehovas Vittnen. Vi är skyldiga lydnad eftersom vi fått livet och våra kroppar och sen överlämnat dessa i tjänst till Jehova. Vi är skyldiga att predika för andra eftersom vi annars drar på oss "blodskuld" för att dessa människor i förlängningen inte får möjligheten att leva Guds utlovade paradis på jorden. Ett ansvar som dessutom ökar för varje dag som "slutet närmar sig" och som man inte gärna vill ha på sina axlar. 

5. Helig vetenskap
"I en totalitär miljö finns en doktrin (en teori som grund för hur alla ska handla) som gör anspråk på att vara sann för alla människor genom alla tider, även om detta inte sägs rent ut. Denna doktrin kombinerar vad man ser som vetenskapliga sanningar och en fullkomlig moral. Den som ifrågasätter, eller ens framför alternativa tankar, ses då som både ovetenskaplig och omoralisk. Det finns (uttalade eller outtalade) förbud mot att ifrågasätta de grundläggande antaganden i doktrinen och krav på att visa upphovsmännen och de som lär ut den vördnad."

För ett Jehovas Vittne är Bibeln det enda rättesnöre en människa kan behöva. Den genomgående inställningen till Bibeln sammanfattas tydligt i titeln till en Jehovas Vittnens mest använda böcker: "Hela skriften är inspirerad av Gud och nyttig till undervisning". Ingen hänsyn tas till när texterna skrevs eller under vilka omständigheter. De gamla texterna betraktas som en för alla tider lika sann och gudomlig bok. När man envist måste försvara så gamla texter i ett modernt samhälle är kollisionerna bara att vänta sig. Även om man t.ex. har frångått den mosaiska lagens bokstav försvarar man den ändå, i princip, eftersom den är en del av Bibeln och Guds inspirerade ord. En lag där det bland annat står att "en kvinna som blir våldtagen i staden, och inte ropar på hjälp, ska stenas till döds". Kan en normalt funtad människa som INTE står under någon form av tankekontroll försvara en sådan lag? Vågar man ifrågasätta det man har lärt sig? Ens för sig själv? Med sitt sunda förnuft?

6. Laddat språk
"Språket är kategoriskt, dömande, abstrakt och blir till tankestoppande klichéer. Det skapar en känsla av enhet och exklusivitet. [...] För individen blir det en begränsning, eftersom språket är så centralt för hur vi tänker och känner."

Om du har haft mycket kontakt med Jehovas Vittnen vet du redan att exempelvis ett ord som sanningen i bestämd form är ett begrepp som fått mycket mer laddning än vad som normalt ligger i ordet. Medlemmen leds till tanken att bara en sanning existerar. Lika laddade ord och uttryck är exempelvis ord som vännerna, broder, syster, "den nya ordningen" m.fl. Om du har varit aktiv inom församlingen kan du säkert komma på fler.

Detta får tydligen bli nån slags treenighet. Bingen strax. Men titta tillbaka om ni tycker det jag skriver är intressant. Och kommentera gärna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0