Dubbelmoral deluxe!

Jag har blivit inbjuden på bröllop berättade jag och frågade mina föräldrar om de också fått inbjudan. Mamma blev först hoppfull.

Pappa, som direkt förstått vilket bröllop det handlade om, säger upprört:
-Nej, och vi vill inte ha någon inbjudan heller! Förmanande fortsätter han: Ska du åka på DET bröllopet?

Jag:
-Ja, om jag har möjlighet. Särskilt om det är många andra som tänker nobba honom så tycker jag att det ska bli kul att stötta honom!

Det är min kusin gifter sig i höst. Han har för ungefär ett år sedan, helt odramatiskt, lämnat organisationen på eget initiativ. Hans tilltänkta har ingen koppling till JV.

Jehovas vittnen är de största förespråkare av äktenskapet. När min bror och hans fru (då 20 och 18 år gamla) gifte sig för snart 20 år sedan skrevs det en stor artikel om dem på mittuppslaget i länets lokaltidning, där man hyllade JVs konservativa syn på äktenskapet! I synnerhet hos så unga människor. Man romantiserade om giftermålet och modet att våga vara annorlunda mot övriga ungdomar i samhället.

Jehovas vittnen kan tänka sig att gå på och stödja ett bröllop mellan två människor som inte är JV, då det i alla fall är två personer som bestämt sig för att leva under "rätta former". Inte minst om de är "studier" (dvs potentiella JVn) som gifter sig för att kunna uppfylla kriterierna för avancemang inom församlingen.

När det handlar om en före detta medlem är det inte lika självklart, inte ens när det handlar om ens eget kött och blod.

Det kanske är dags för en uppföljare till den där artikeln i lokaltidningen!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jehovas vittnen är dom mest underbara'ödmjuka,ärliga människor som finns tack vare att de vägleds HELT av bibeln. Att de inte pratar eller umgås med uteslutna betyder inte att de inte bryr sig om den personen utan tvärsom, de älskar alla människor och vill deras bästa'

Svar: Den som har någon som helst kunskap om mänsklig interaktion är medveten om att utfrysning INTE är en kärleksfull handling - det är mobbning. Att avbryta kontakten med en nära släkting eller vän endast på grund av att man inte längre delar samma livsåskådning är en härskarteknik som varken gynnar relationen eller någon form av utveckling inom samfundet. Det främjar inte meningsutbyte eller tolerans. Det är en otroligt självgod och förment inställning att utgå från att man sitter inne med svaren för vad som är bäst för alla människor - och att metoderna för att få andra inse detta dessutom berättigar till elak utfrysning.Tänk på följande: Det finns tillfällen då situationen är den omvända. Det vill säga att släktingar slutar ha kontakt med en person för att denna går med eller börjar studera med Jehovas Vittnen [Notera dock: Detta är lika fel. Jag försvarar inte beteendet]. Men vid dessa tillfällen - DÅ inser Jehovas Vittnen plötsligt att det är fel med utfrysning! Själva vill de bli tolererade i alla situationer! Återigen: Dubbelmoral deluxe!Att Jehovas Vittnen är underbara, ödmjuka och ärliga personer som inte själva märker när de utövar ondskefull utfrysning av närstående på grund av att de vägleds av flera tusen år gamla texter som ofta inte är förenliga med vårt moderna samhälle utgör knappast någon ursäkt. Det tyder snarast på hjärntvätt och ett inlärt flockbeteende utan reflektion. Organisationen bär på ett tungt ansvar som främjar och uppmuntrar en sådan kultur inom gruppen. Ju fler som vaknar upp och inser detta - desto bättre!
mellow

2014-10-30 @ 18:57:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0